Menu
Biuletyn Informacji PublicznejFundusze Unii EuropejskiejFundusze Unii Europejskiejwysoki kontrasttekst o normlanej wielkościzmniejsz tekstpowiększ tekstfacebook
Logo "Repty" GCR

"Repty" Górnośląskie Centrum Rehabilitacji

im. Gen. Jerzego Ziętka w Tarnowskich Górach


Aktualności

Zmieniono : 08.08.2023

Dodano: 07.08.2023

CZY BŁONNIK W DIECIE JEST WAŻNY? MÓWI NASZ SZPITALNY DIETETYK

Błonnik pokarmowy to substancja pochodzenia roślinnego. Znajduje się w ścianach komórkowych roślin i jest związkiem odpornym na działanie enzymów obecnych w przewodzie pokarmowym człowieka.
Ze względu na rozpuszczalność w wodzie błonnik dzielimy na frakcje rozpuszczalne i nierozpuszczalne. Do frakcji rozpuszczalnych zaliczamy:
- skrobię oporną,
- beta- glukany,
- gumy,
- pektyny,
- śluzy roślinne
Frakcje rozpuszczalne w wodzie możemy znaleźć w takich produktach, jak: owies i jęczmień oraz ich przetwory, a także w warzywach strączkowych i owocach.
Natomiast frakcje nierozupuszczalne w wodzie to:
- celuloza,
- ligniny,
- pektyny.
Frakcje nierozpuszczalne można znaleźć w takich produktach, jak: zboża i produkty zbożowe, pszenica, żyto, otręby, orzechy, warzywa i owoce.
Podaż odpowiedniej ilości błonnika w diecie jest niezmiernie ważna, do jego licznych funkcji należą między innymi:
  • wspomaganie perystaltyki jelit - przez zwiększenie masy kałowej podrażnione zostają ściany jelita, co skutkuje ich zwiększoną aktywnością mechaniczną, a tym samym łatwiejszym opróżnianiem,
  • zmiana mikrobioty jelitowej - frakcje błonnika pokarmowego, które ulegają fermentacji w jelicie grubym, stanowią pożywkę dla obecnych w nim bakterii, zwiększają liczebność bakterii pożytecznych, a tym samym redukują ilość tych, o potencjalnie niekorzystnym wpływie na nasz organizm,
  • wpływ na uczucie sytości - posiłki zawierające duże ilości błonnika, są większe objętościowo, ale tym samym mają niższą gęstość energetyczną. Dodatkowo jadłospis bogaty we włókno pokarmowe opóźnia opróżnianie żołądka, co również ma wpływ na dłuższe uczucie sytości,
  • działanie hipocholesterolemiczne - błonnik rozpuszczalny ma wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu LDL we krwi. Efekt ten uzyskujemy przez zwiększone wiązanie się kwasów żółciowych, w tym cholesterolu w jelicie cienkim i wydalanie ich z kałem,
  • poprawa poposiłkowej glikemii - regularne spożywanie odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego może mieć korzystny wpływ na obniżenie glikemii poposiłkowej, jak również stężenia HbA1c u osób chorujących na cukrzycę.
Tak więc ile błonnika powinniśmy zjadać na dobę? Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) spożycie błonnika na poziomie ok 25g/ dzień jest wartością wystarczającą do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Galeria

Śląskie
"Repty" GCR jest jednostką ochrony zdrowia Samorządu Województwa Śląskiego

Wszystkie Prawa Zastrzeżone ©

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest firma "REPTY" Górnośląskie Centrum Rehabilitacji im. Gen. Jerzego Ziętka w Tarnowskich Górach, ul.Śniadeckiego 1, 42-600 Tarnowskie Góry. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki. Strona wykorzystuje pliki cookies.Akceptuję