Menu
Biuletyn Informacji PublicznejFundusze Unii EuropejskiejFundusze Unii Europejskiejwysoki kontrasttekst o normlanej wielkościzmniejsz tekstpowiększ tekstfacebook
Logo "Repty" GCR

"Repty" Górnośląskie Centrum Rehabilitacji

im. Gen. Jerzego Ziętka w Tarnowskich Górach


Aktualności

Zmieniono : 31.07.2023

Dodano: 31.07.2023

DIETA NISKOPURYNOWA: ZASADY. CO MOŻNA JEŚĆ. NASZ DIETETYK WSKAZUJE

Dieta niskopurynowa to dieta lecznicza, która jest przeznaczona przede wszystkim dla osób zmagających się z dną moczanową (artretyzmem).
Dna moczanowa charakteryzuje się występowaniem stanów zapalnych stawów oraz tkanek miękkich. Z powodu wysokiego stężenia kwasu moczowego dochodzi do powstawania kryształków moczanu sodu, które następnie odkładają się w stawach- najczęściej
w stawie podstawy dużego palca, powodując stan zapalny.
Chorobie towarzyszą ataki silnego bólu, obrzęk, zaczerwienienie, a także ograniczenie ruchomości zajętego stawu. Do czynników zwiększających ryzyko zachorowania należą: płeć męska, podeszły wiek, nieprawidłowy sposób odżywiania, nadużywanie alkoholu, odwodnienie organizmu czy uwarunkowania genetyczne.
Dieta niskopurynowa - zasady:
1. Dieta niskopurynowa powinna zawierać niską ilość tłuszczu, a więcej węglowodanów, które wzmagają usuwanie moczanów.
2. Posiłki powinny być gotowane w dużej ilości wody lub na parze (gotowanie zmniejsza ilość puryn), pieczone w folii lub duszone bez wcześniejszego obsmażania.
3. Ważnym elementem jest ograniczenie spożywania produktów o wysokiej zawartości puryn. Należą do nich między innymi podroby, wywary z kości, niektóre ryby (np. sardynki, szprotki, pstrąg, karp), drożdże czy drób.
4. Posiłki należy spożywać regularnie, kolację zjeść najpóźniej 3 godziny przed snem, ze względu na zwiększone magazynowanie się kwasu moczowego w godzinach nocnych.
5. Zdrowa dieta powinna być również bogata w warzywa i owoce, najlepiej w postaci surowej lub gotowane. Z badań wynika, że nawet warzywa o dużej zawartości puryn nie powodowały znaczącego przyrostu kwasu moczowego, powodem może być obecność błonnika pokarmowego, witaminy C i folianów, które odgrywają pozytywną rolę w procesie wydalania kwasu moczowego z organizmu.
6. Kluczowe jest również dobre nawodnienie organizmu. Odwodnienie wpływa na zwiększoną koncentrację kwasu moczowego, a tym samym zwiększa ryzyko wystąpienia dny moczanowej, jak i kamicy nerkowej.
7. Alkohol ma bardzo istotny wpływ na wzrost poziomu kwasu moczowego, w szczególności piwo i alkohole wysokoprocentowe, dlatego w miarę możliwości należy wykluczyć je ze swojej diety.

Galeria

Śląskie
"Repty" GCR jest jednostką ochrony zdrowia Samorządu Województwa Śląskiego

Wszystkie Prawa Zastrzeżone ©

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest firma "REPTY" Górnośląskie Centrum Rehabilitacji im. Gen. Jerzego Ziętka w Tarnowskich Górach, ul.Śniadeckiego 1, 42-600 Tarnowskie Góry. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki. Strona wykorzystuje pliki cookies.Akceptuję