Dobry posiłek w szpitalu

Górnośląskie Centrum Rehabilitacji "Repty" przystąpiło do programu pilotażowego pt. "Dobry posiłek w szpitalu" wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia, z dnia 25 września 2023 dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. Program ten stanowi integralną część procesu leczenia, jak i rekonwalescencji pacjentów. Jego celem jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.

Dodano: 03.03.2025

Jadłospis

Śniadanie 03.03.2025

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów


chleb krojony mały - 150 g
chleb razowy ze słonecznikiem 50 g
masło 10 g
jajko 1 szt.
ogórek konserwowy 40 g
papryka czerwona 70 g
kawa z mlekiem b/cukru 250 ml

Obiad 03.03.2025

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych:

Zupa kalafiorowa z ziemniakami 400 g
Udziec wieprzowy duszony 70 g
Sałatka z białej kapusty 120 g
Ziemniaki gotowane 200 g

Jadłospis z innych dni