Dobry posiłek w szpitalu

Górnośląskie Centrum Rehabilitacji "Repty" przystąpiło do programu pilotażowego pt. "Dobry posiłek w szpitalu" wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia, z dnia 25 września 2023 dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. Program ten stanowi integralną część procesu leczenia, jak i rekonwalescencji pacjentów. Jego celem jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.

Dodano: 04.03.2025

Jadłospis

Śniadanie 04.03.2025

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów:

chleb krojony mały 70 g
bułka grahamka 1 szt
pasztet z pieca 60 g
masło 10 g
kiełki 4 g
pomidor 40 g
kawa z mlekiem 250 ml
jabłko 150 g

Obiad 04.03.2025

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych:

zupa szpinakowa z ziemniakami 400 g
pulpet gotowany 80 g
sos koperkowy 100 g
ryż brązowy na sypko 200 g
buraki 100 g

Jadłospis z innych dni