Informacje
Aktualności
Zmieniono : 27.05.2024
Dodano: 27.05.2024
ROLA CHLEBA I HERBATY W ŻYWIENIU
Rola chleba w żywieniu Pieczywo jest podstawowym składnikiem diety człowieka, dostarczającym niezbędnych składników budulcowych, energetycznych i regulujących. Wysokiej jakości pieczywo dostarcza białka, węglowodanów, składników mineralnych, witamin oraz błonnika pokarmowego, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przy wyborze pieczywa warto kierować się kilkoma prostymi zasadami:- Im krótszy skład, tym lepiej. Do przygotowania chleba potrzebne są właściwie tylko cztery składniki: mąka, zakwas i/lub drożdże, woda oraz sól.
- Rodzaj mąki ma znaczenie. Im wyższy typ mąki, tym więcej składników odżywczych zawiera pieczywo. Chleb pełnoziarnisty oznacza, że został on przygotowany z mąki z pełnego przemiału, np. typu 2000. Chleb razowy zazwyczaj zawiera mąkę razową typu 2000, ale może mieć też dodatki innych mąk.
- Kolor chleba może być mylący. Ciemny chleb nie zawsze jest lepszy od jasnego. Za ciemne zabarwienie odpowiadają otręby, ale producenci często dodają melasę, aby sztucznie zabarwić pieczywo. Prawdziwie pełnoziarnisty chleb nie musi być ciemny.
- Chleb na diecie redukcyjnej. Chleb pełnoziarnisty jest bogaty w błonnik i ważne składniki odżywcze. Można go spożywać na diecie redukcyjnej, wliczając go w dzienne zapotrzebowanie kaloryczne.
- Herbata czarna: Powstaje w wyniku czterech procesów, w tym fermentacji liści. Zawiera polifenole, aminokwasy, związki lotne i alkaloidy, które mają właściwości antyoksydacyjne, rozgrzewające i bakteriobójcze. Regularne picie poprawia koncentrację, wpływa korzystnie na układ krwionośny.
- Herbata zielona: Świeże liście poddawane są podgrzewaniu w parze wodnej, co zatrzymuje proces utleniania katechin. Zawiera garbniki, aminokwasy, składniki mineralne (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk) oraz witaminy (A, B1, B2, C, E, K). Posiada silne działanie antyoksydacyjne.
- Herbata biała: Jest najmniej przetworzona i zawiera najwięcej składników odżywczych. Ma delikatny, słodkawy smak i bogactwo antyoksydantów, które działają przeciwnowotworowo i spowalniają starzenie. Zawiera więcej kofeiny niż inne herbaty.
- Herbata czerwona: Suszona przed skręceniem liści, znana ze swoich właściwości odchudzających. Polifenole regulują wydzielanie żółci, ułatwiają trawienie, przyspieszają przemianę tłuszczu w energię. Obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć, normalizuje ciśnienie i ma właściwości moczopędne.
- Herbata oolong: Produkowana głównie w Chinach, liście są suszone na słońcu, a następnie kilkakrotnie wytrząsane i prażone w niskich temperaturach. Zawiera przeciwutleniacze, które działają przeciwmiażdżycowo, zapobiegają otyłości, chronią przed starzeniem się komórek i chorobami nowotworowymi, regulują poziom cukru i insuliny.
- Herbata zielona: 60-85°C, 1-3 min.
- Herbata biała: 75-85°C, 2-5 min.
- Herbata oolong: 90-95°C, ok. 1,5 min.
- Herbata czerwona: 95-98°C, 1-3 min.
Galeria