Górnośląskie Centrum Rehabilitacji "Repty" przystąpiło do programu pilotażowego pt. "Dobry posiłek w szpitalu" wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia, z dnia 25 września 2023 dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. Program ten stanowi integralną część procesu leczenia, jak i rekonwalescencji pacjentów. Jego celem jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Dodano: 23.04.2024
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
- chleb graham 130 g
- masło 10 g
- twaróg z rzodkiewką 90 g
- kiełki 4 g
- ogórek zielony 40 g
- kawa z mlekiem 250 ml
- mandarynka 1 szt.
Dieta łatwostrawna
- zupa szpinakowa z ziemniakami 400 g
- pulpet gotowany 80 g
- sos koperkowy 100 g
- buraki 120 g
- ziemniaki gotowane 200 g
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
- chleb słonecznikowy 90 g
- rama 10 g
- kiełbasa szynkowa 50 g
- pomidor 40 g
- herbata 250 ml
- sok warzywny 200 ml
Wszystkie Prawa Zastrzeżone ©